HU / EN

A múzeumról

Az 1975-ben alapított mátészalkai Szatmári Múzeum a régió összegyűjtött szellemi és tárgyi örökségének legrangosabb központja.

A múzeumban található Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi- és hintógyűjteménye. A közel száz darabot számláló kiállítás gazdagon illusztrálja a népi teherhordás, a polgári és nemesi személyszállítás közlekedési eszközeit. Mindezeket a három részből álló, körpanorámás szekérszínekben tárják a látogatók elé. A gyűjtemény gazdagon mutatja be a magyar kocsik valamennyi alaptípusát és azok tájjellegű változatait.

A kiállítás kiemelkedő darabjai: Grassalkovich-féle Viktória hintó, Eszterházy gálakocsi, gavallér kocsi, barokk halottashintó, kígyóvasalású szekerek, orosz és lengyel típusú szánok, lajtos és szivattyús tűzoltókocsik, társas vadászkocsi, Cziráky kocsi.

Az állandó kiállításban kapott helyet a kovácsműhely, a kerékgyártó műhely, valamint a népi gazdálkodás és háztartás eszközkészlete is.

A főépületben szatmár-beregi fafaragásokat,  szatmári lábbelikészítést,  villamosítástörténetet, valamint a népi díszítőművészetet és lakásbelsőt bemutató állandó kiállítások találhatók.

A múzeum legjelentősebb képzőművészeti gyűjteménye az európai hírű festőművész, Gábor Marianne Érdemes Művész állandó kiállítása, Holló László Kossuth-díjas festőművész grafikái, valamint Kertész Klára kerámiái.

A múzeum adattárában őrzik Luby Margit néprajzkutató több mint húszezer oldalas néprajzi gyűjtését. Két időszaki kiállítóteremben, havonta megújuló képzőművészeti tárlatok, a télikertben tudományos és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődő látogatókat.

Szatmári Múzeum / SZMSZ (pdf formátum)