HU / EN

Angyali üdvözlet, dec. 1. 16.00

2018. november 28.

Angyali üdvözlet, dec. 1. 16.00

Sándorné Fehér Gyöngyi virágkötő adventi kiállítása. Megnyitja:Schäffer Erzsébet

Felsorolhatatlan kincsből fonta, szőtte, kötötte ezt az élettelenül is élő, csendesen kiáltó vallomást egy fehérhajú, halk járású, meleg szóval szóló, szelíden erős édes asszony. A neve is csengős, becézést kíván: Gyöngy, Gyöngyike. Fehér Gyöngyi.

Szirmokból font vallomás


 

 

Gyöngyinek, a virágkötőnek


 

Gyökerekből, fakéregből, tobozok pikkelyéből, levelek áttört fátylából, indák szövevényéből. Bogyók gyöngyeiből, nád torzsából, tölgy gubójából, gyékény erős szálából. Élő tulipánok szelíd csokrából, rózsaszirmok illatából, őserdő liánjából, páfrány csipkéiből… Felsorolhatatlan kincsből fonta, szőtte, kötötte ezt az élettelenül is élő, csendesen kiáltó vallomást egy fehérhajú, halk járású, meleg szóval szóló, szelíden erős édes asszony. A neve is csengős, becézést kíván: Gyöngy, Gyöngyike. Fehér Gyöngyi, a virágkötő…

Lapozom a meséket, a fantázia nyomán született képeket, egy növényi világ rejtelmeiből szőtt hitvallást. Édes szülőkről, szerelemről, vágyról, otthonról, hazáról. Messze időben élt elődökről, mondák hőseiről, zsoltáros könyvek lapjairól. Megcsonkított országról, katonaládákba temetett várakozásról, menyasszony esküjéről.


Ahogy egyre nézem, megelevenednek imák a lapok között. S bármi is az imává lett mese, anyagát a Nagy Rend legszelídebb szolgálói adják: fák, virágok, füvek, termések – így minden lapon ott lüktet, elszáradva vagy élőn, pompájában kitárulkozva vagy halálában megigazulva az Élet. A Virágkötő üzenete át- meg átjárja a kis könyvet: Hozsánna néked Világ! Hozsánna néked Istenem!


Ha szabad egy tanácsot: lassan csordogáló időt adjon magának az, aki elkezdi lapozni Gyöngyike könyvét. Időt és édes lassulást. Álljon meg egy-egy képnél, merüljön el a részletekben, s majd aztán engedje magához az egészet. Jó tudni, egyszerre nem lehet magunkévá tenni minden mesét. Apránként, lassan. Elég, ha ott van a közelünkben a könyv, a Virágkötő vallomása. Hogy bármikor elővehessük.

 

 

Szeretettel:

 

  Schäffer Erzsébet