HU / EN

Borzsongás Dec. 7. Péntek 19.00

2018. december 03.

Borzsongás Dec. 7. Péntek 19.00

Sebestyén Csaba Szekszárdról

A Mikulás elhozza nekünk a szekszárdi Sebestyén Csabát, aki a Szatmári Múzeumban kóstoltat. A nyolc bor között nem hiányozhat a szekszárdi borvidék két vezető bora, a Kadarka és a Kékfrankos, valamint Csaba csúcsbora a Grádus sem.

Az egyik legismertebb szekszárdi borászként tartják nyilván, de talán ő az egyetlen a helyi neves borászok közül, aki alig 15 évesen kezdte el a borászkodást, s nem tud felmutatni több évszázados családi hagyományt. Autószerelőként kezdte, majd egy francia sommelier-vel történt találkozás után elkezdett a bor és borkészítés témájában könyveket olvasni, tanulni, majd bejelentette édesapjának, hogy ő is szeretne bort készíteni, de egészen másképpen, mint ő.


A váltásra 2003-ban került sor, azóta főállású borász, a nap 24 órájában erre koncentrál. Közel 10 hektárnyi saját területet vásároltak, s évente szinte majdnem ugyanennyi területről vásárolnak válogatott szőlőt. Főleg hazai őshonos fajtákból készíti borait, ezeket preferálja, a kadarkát, a kékfrankost, a kékfrankos alapú házasításokat, de például a Zweigelt is megtalálható a kínálatában. Természetesen a Bikavér nem marad el a kóstolóból, az Iván-völgyi Bikavér a klasszikusok közé tartozik. Szerinte a Kékfrankos képes rá, hogy nemzetközi mércével mérve is nagy bort tudjanak belőle Szekszárdon készíteni, a kadarka viszont a maga hektikusságával arra már kevéssé alkalmas, hogy minden évjáratban nagyszerű bort lehessen belőle készíteni. Azt azért hozzátette, a Kadarka önállóan nehezebben érvényesül a piacon a testes vörösborok mellett.


 A Kékfrankos és a Kadarka mellett egy nagyszerű Merlot is a kóstolásra szánt borok között lesz, a Görögszói Merlot. Sebestyénék kísérletező kedvének és kíváncsiságának eredménye ez a bor. A Görögszói minden évben egyedi stílusával örvendezteti meg kóstolóját. Az Iván-völgyben Csabáéknak minden adott, hogy családluk álmát, a legfontosabb borukat, a dűlőszelektált bikavért elkészítsék: termőhely, fajták és hagyomány. Már csak a megfelelő évjáratot kellett újra kivárniuk. 2016-os ilyen volt. A Grádus szó jelentése lépcső, fok, fokozat, mérték. A szekszárdi borász ennek a fokozatosságnak a szellemében, a termőhelyeiket egyre jobban megismerve, igyekszenek a kiváló évjáratokban, egyre jobb borokat készíteni. A 2013-as évjáratban hosszan érlelt Merlot és Cabernet Franc borokat válogattak ki Görögszóból és a pincéjüknek is otthont adó Iván-völgy dűlőből.


A kóstolásra kerülő borok:


Cserszegi 17’      

Rose 17’              

Kadarka 17’        

Nánai Kékfrankos 16’

Porkoláb-völgyi Franc 16’

Görögszói Merlot 16’

Iván-völgyi Bikavér 16’

Grádus 13’