HU / EN

Koch Pincészet márc. 22. 19.00

2019. március 18.

Koch Pincészet márc. 22. 19.00

Koch Csaba, Hajós-Bajai borvidék kóstolója

A család tizedik generációját képviselő Koch Csaba kóstoltat március 22-én, pénteken este 7 órától a Mátészalkai Borestek újabb rendezvényén a Szatmári Múzeumban. A Hajós-Bajai borvidék talán legismertebb borásza 8 remek bort mutat be az érdeklődőknek.

Koch József 1746-ban érkezett Hajósra, majd 1748-ban Császártöltésen telepedett le, ő volt a falut alapító 13 család egyikének képviselője, s a község első kereskedője. Szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett és ez tovább szállt apáról fiúra 10 generáción keresztül. Koch Csaba idén ünnepli 50. születésnapját, nagyapái és dédapái is szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoztak, ezért már gyermekkorában megszerette a szőlőt, a löszfalba vájt pincék illatát és hangulatát.


Nagyapja felnőtté válásáig nagy hatással volt rá. Ő tanította meg a szőlőtermesztés és
a borászat alapjaira, sőt a borkereskedelem rejtelmeibe is bevezette.


Első szőlőültetvényét is nagyapjától kapta 1991-ben, Hajóson. A kezdetektől érezte, hogy ez az a tevékenység, amely teljessé teheti életét. Felsőfokú tanulmányait szőlész-borász szakmérnökként fejezte be, majd ezt követően folyamatosan növelte a szőlőültetvényei területét, s a császártöltési borospincéket kinőve egy új pincészetet épített.
Mint szőlész és borász hisz abban, hogy megfelelő szőlőfajták kiválasztásával, nem mennyiség-, hanem minőség-orientált termesztés-technológiával kiváló minőségű borokat lehet készíteni a Hajós-Bajai borvidéken is, hiszen az ország ezen részén a legmagasabb a napsütéses órák száma, amely a szőlő minősége szempontjából az egyik legfontosabb tényező. A modern technológia, a vele járó magas színvonalú higiéniával
összeegyeztethető a hagyományos borkészítési és kezelési eljárásokkal.
 Véleménye szerint jó alapanyagból még jobb minőségű borokat lehet, és kell előállítaniuk, melyek a borfogyasztók örömére és egészségére kell, hogy váljanak.


A családi tradícióik, szakmai, üzleti, piaci sikereik mellett különösen büszke arra, hogy 2013-ban a Magyar Borakadémia a tagjai közé választotta, 2018-ban pedig bekerült az ÉV Bortermelője címért versengő 5 legjobb borász közé. Pincéjük körül 20 hektáros kiváló szőlőterületük található, saját telepítésű fiatal ültetvények minőségi fajtákkal. (Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres) Ez a terroir a borvidék egyik gyöngyszeme.