HU / EN

Légli Géza BOREST okt.25. 19:00

2017. október 24.

Légli Géza BOREST okt.25. 19:00

Szatmári Borzsongás 2017.

A Kislaki márkanéven forgalmazza borait Légli Géza, aki a Mátészalkai Borest házigazdája lesz október 25-én. A szerdai napon a mátészalkai Szatmári Múzeumban este 7 órakor, nyolc bort kóstoltat a balatonboglári borász.

Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodik 19,1 hektáros szőlőterületen. A somogyi dombság védett belső domboldalain, természet közeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel keresik területeik, az ember, a szőlő és a bor harmonikus kapcsolatát.  Az alapelv egyszerű és kézenfekvő: ahhoz, hogy a boraik meg tudják mutatni a termőhelyben rejlő egyedi értékeket őszintén és tisztán kell közelíteniük mind a szőlőműveléshez, mind a bortermeléshez. A Balatontól 3 km-re még érezhető a tó üdvözítő hatása. A védett belső dombokon zömében dél, dél-nyugati, nyugati és keleti tájolású területek ideális, egyedi mikroklímát teremtenek a gazdagon gyümölcsös, telt, harmonikus borok készítéséhez. 

Légli Géza tíz éve folytat kézműves borgazdálkodást a János-hegyen és Szőlőskislakon lévő szőlőbirtokain, de azt mondja, mostanában jobban szereti lábművesnek nevezni, amit csinál, mert manapság túl sokan nevezik magukat kézműves borászoknak. Kézműves borászaton ő a természet közeli szőlőtermelést érti, mechanikus gyomirtással és minél kevesebb adalékanyag hozzáadásával a szőlőléhez. Amikor belekezdtem ebbe az egész borászkodásba azt vállaltam, hogy természet közeli szőlőműveléssel, intenzív talajmunkával ennek a termőterületnek az egyediségét tükrözzék vissza a boraink, vallja a borász. A Kislaki-borok készítője az élet más területein is a „vissza a természetbe"-elvét vallja. A János-hegyen lévő, felújított, vályog építésű vendégházaiban sparhelten lehet kávét főzni és előfordul, hogy fát is kell hasogatnia a vendégnek a begyújtáshoz. „Tiszta nomádia, annak minden negatív és pozitív hozadékával”- teszi hozzá vidáman.

 

Légli Géza a következő borokat kóstoltatja:

-        Chardonnay pezsgő Brut

-        Matacs Chardonnay

-        Rekesz Sauvignon Blanc

-        Jánoshegy-Riesling

-        Riesling válogatás

-        Birtokvörös

-        Lakitető Syrah

-        Jánoshegy Kékfrankos

-  Jánoshegy Merlot

A borest ára: 6000 Ft