HU / EN

Tiffán borászat Villány nov. 8. 19.00

2018. október 29.

Tiffán borászat Villány nov. 8. 19.00

A Tiffán család 1746 óta foglalkozik borászattal, a ma működő családi cég alapjait Tiffán Ede fektette le.


Ifjabb Tiffán Zsolt, a Tiffán család 11. generációs leszármazottja lesz a Mátészalkai Borestek házigazdája november 8-án, csütörtökön 19 órától a Szatmári Múzeumban.

Ifjabb Tiffán Zsolt a novemberi vendégünk

 

Ifjabb Tiffán Zsolt, a Tiffán család 11. generációs leszármazottja lesz a Mátészalkai Borestek házigazdája november 8-án, csütörtökön 19 órától a Szatmári Múzeumban. Zsolt nagyapja, Tiffán Ede nemrég vette át az Arany Diplomáját a Szent István Egyetemen, a jól ismert villányi borász, az első Év Bortermelője 50 éve van a szakmában, az utóbbi időben pedig egyre többet dolgozik együtt unokájával, Ifj. Tiffán Zsolttal. A tervek szerint Ifj. Tiffán Zsolt lesz az, aki egy napon majd átveszi a Tiffán Borászat vezetését.


 

A Tiffán család 1746 óta foglalkozik borászattal, a ma működő családi cég alapjait Tiffán Ede, a Villányi Állami Gazdaság egykori főborásza fektette le. Ő volt az, aki a rendszerváltás után olyan villányi borászokkal, mint Bock József, Gere Attila, Gere Tamás, Polgár Zoltán, karöltve léptek a minőség bortermelés útjára. A család jelenleg közel 30 hektáron gazdálkodik. Az új generáció képviselőjeként ifjabb Tiffán Zsolt dolgozott már gyakornokként Németországban, Kaliforniában és Új-Zélandon is, majd pedig Geisenheimben végzett borászati képzést. 2018 januárjától már Villányban dolgozik nagyapja és édesapja mellett.Az ifjú. Budapesten járt egyetemre, a Corvinusra, és a tanulmányok mellett már őt tartotta a fővárosban a kóstolókat, sőt, sok esetben a vidékieket is. Másodéves korábban Németországban, a Rajna-völgyben rajnai rizlinggel foglalkozott, ahol számos pincét látogatott meg. A diploma védés előtt Kaliforniában, a Napa-völgyben egy saját borait készítő pincészethez került, ott 22 fajtával dolgozott és 12 különböző borásszal, rengeteg stílust, filozófiát látott. Onnan Új-Zéland volt a következő állomás, ahol Pinot noirral dolgozott egy francia borásszal.


Nagy változásokat nem tervez a Tiffán borászatnál, a stílus megmarad, sokkal inkább finom hangolásokat tervez, ez szükséges a pincészet előre lépéséhez. A Villányi Franc-t továbbra is kiemelten kezelik, de ugyanakkor van portugieserük, amely szintén hagyományos fajta azon a vidéken. 2019-ben például egy jelentős kampányt szerveznek a portugieserrel. Azt tervezi, hogy a jövőben a francon kívül hangsúlyt kaphat a cabernet és a merlot alapú házasítás, ugyanakkor a portugieser és a kadarka alapból könnyebb, szép, kedves bor készíthető. Zsolt szerint a felmelegedés át fogja rendezni a világ bortérképét, a helyieknek például meg kell oldani az öntözés kérdését, amely a következő évtizedben komoly feladatot jelent a borászoknak. A fiatalember imádja a söröket is, a vörösboroknál a kadarkát és a portugieser-t favorizálja, ha fehér borról van szó, akkor inkább azérleltebbeket kéri, főleg Somlóról.


 

A kóstoló borai:

 

Csenge 2016

Rozé Cuvée 2017

Portugieser 2017

Immortal 2015

Cabernet Sauvignon 2014

Pinot Noir 2013

Lucia 2016

Cuvée Carissimae 2015