HU / EN

TISZTA UDVAR, RENDES HÁZ

2014. június 11.

TISZTA UDVAR, RENDES HÁZ

Új kompetenciafejlesztő múzeumpedagógiai programok Mátészalkán

A mátészalkai Szatmári Múzeum hat helyi közoktatási intézménnyel együttműködve valósít meg több korosztály számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat. E foglalkozások témája az intézmény szatmári témájú gyűjteményi körének és kiállításainak egységeire épül.

A Szatmári Múzeum a térség összegyűjtött szellemi, tárgyi örökségének, a Szatmár-kutatásnak legrangosabb központja. Mátészalka és vonzáskörzete kulturális és természeti értékeit gyűjtjük és mutatjuk be. Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi- és hintógyűjteménye mellett a kocsigyártáshoz kapcsolódó, a kerékgyártó és a kovácsmesterségek eszközkészletének sokaságát is bemutatjuk. Jelentősek az egykori Ecsedi-láp vidékén élők háziiparszerűen űzött tevékenységek, a gyékényfonás tárgyi emlékei, s a lápi mezőgazdasági eszközök különböző fajtái is.

 

Kilenc állandó kiállításunk tekinthető meg. A város villamosításának történetét mutatja be a Mátészalka a Fény városa című tárlat. Korabeli képeslapokon tárjuk a látogatók elé a Csonka-Szatmár Vármegye székhelyévé kinevezett települést, s fotókon a mai Mátészalkát. Jármű-gyűjteményünkben a magyar kocsigyártás szinte valamennyi alaptípusa és variánsa megtalálható ( szekerek, kocsik, hintók, taligák, bricskák, kordék, szánok). Bemutatjuk a szamoskéri Soós Gusztáv kovácsmester műhelyét. Művészeti jellegű állandó kiállításaink Gábor Marianne Érdemes Művész festményeit, valamint Kertész Klára keramikus művész munkáit mutatják be. Az állandó kiállítások közül említendő még a Lábbeli készítés Szatmárban és a Szatmár-beregi fafaragások. A gyűjteményből és kiállításokból kiindulva közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenységünkkel ismereteket és élményeket közvetítünk.

 

2012. szeptember 3-án indítottuk el a „Tiszta udvar, rendes ház” című projektet, amely 20 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós forrásból (TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013). Segítségével a gyermekek, diákok és családok a tananyaghoz szorosan kötődő foglalkozások, illetve tanórán kívüli, vagy szabadidős alkalmakon vesznek részt, megismerve Szatmár kulturális értékeit.

 

A 12 hónapos projekt során élményszerű, kompetenciafejlesztő múzeumi foglalkozásokat dolgozunk ki, és valósítunk meg. A megvalósításhoz hat helyi óvodát és iskolát hívtunk partnernek: a Négy Évszak Óvodát, a Kálvin János Református Általános Iskolát, a Képes Géza Általános Iskolát, a Móricz Zsigmond Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolát, a Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskolát, valamint az Esze Tamás Gimnáziumot. Szabadidős programjainkon családok részvételére számítunk. 2013. augusztus 31-ig 470 fő vehet részt múzeumi foglalkozásokon. Három típusú foglalkoztatási formán belül tizenegy különféle temaikájú foglalkozássorozat szerepel a projektben, 86 foglalkozással.

 

A kiválasztott foglalkoztatási formák mind az együttműködő köznevelési intézmények, mint pedig múzeumunk számára ideálisak. A program igazodik Múzeumpedagógiai Tervünkhöz, és illeszkedik éves múzeumi szakmai programunkba. Kidolgozzuk a hat múzeumi nap, a két tematikus foglalkozás, valamint a három egész napos családi foglalkozás sorozatainak részletes szakmai tematikáit. A kidolgozott tematikák esetében ügyelünk arra, hogy igazodjanak az új NAT alapelveihez, támogassák az egész életen át tartó tanulással kapcsolatos kompetenciák fejlesztését, s beilleszthetőek legyenek az együttműködő partnereink pedagógiai programjaiba.

 

A Belül tágasabb! főcímet kapták a múzeumi napok, amelyek a tananyaghoz kapcsolódó témákat érintik. Az általános iskola felső tagozatosai a lakóházak és műhelyek belső helyiségei alapján ismerhetik meg a szatmári mindennapok egy-egy szeletét A szoba, A konyha, Mulatságok, valamint a Műhelyek tematikák a történelem, ének-zene, rajz és technika tantárgyak ismeretanyagát egészítik ki. A középiskolásoknak a kocsigyártással összefüggő mesterségeket mutatják be A kerékgyártó, és A kovács című foglalkozások

 

A Nyitva van az aranykapu főcímű, tízalkalmas tematikus foglalkozás sorozatok során a kiállítások meghatározott egységeihez kapcsolódó témaköröket ismerhetnek meg a résztvevők. A Jeles napok ovisoknak alkalmain a népi ünnepekhez kötődő tevékenységeket mutatjuk be az óvodásoknak. A Jeles napok kisiskolásoknak foglalkozások résztvevői népi ügyességi játékokat ismernek meg, mézeskalácsot, csutkababát, állatfigurákat, papírszekeret készíthetnek.

 

Több generáció egyidejű részvételét, közös szórakozását a négyalkalmas, egész napos családi foglalkozás sorozatai biztosítják. Az Őszi-téli munkák, játékok, ételek programon résztvevőknek bemutatjuk a kukoricahántást, csutkajátékok készítését, a szövés-fonást, és a téli tüzelővel kapcsolatos munkálatokat. Libalegelő, a Márton-nap, a Tökös legénynap és a Krumplis leánynap lesz a témája az Őszi-téli ünnepek, játékok, ételek programsorozatnak. A Tavaszi ünnepek, játékok, ételek foglalkozásainak témája a húsvéti tojásfestés, a húsvéti kalácssütés, Április bolondja lesz, utolsóként pedig a Csináld magad! című programra várjuk a családokat.

 

A foglalkozások témáinak a minél érthetőbb bemutatáshoz segédanyagokat szerzünk be. A Múzeumpedagógiai Terv és a foglalkozás tematikák alapján szemléltetés céljából demonstrációs eszközök készülnek. Papír alapú, foglalkozást előkészítő, illetve az utólagos feldolgozást segítő foglalkoztató füzeteket dolgozunk ki. Múzeumpedagógiai portfólió készül, majd tematikák szerinti „Partner a tanításban” pedagógustájékoztató füzetet adunk ki, múzeumpedagógiai fejlesztési felmérést készítünk, melyet esettanulmányban teszünk közzé.

 

Online disszemináció keretében is biztosítjuk a projekt során létrejövő produktumok online hozzáférhetőségét, mindenki számára elérhetővé tesszük az elkészült tematikákat, feladatlapokat, füzeteket, és módszertani kiadványokat, továbbá a múzeumpedagógiai foglalkozások fotóit. A TÉRKÉPTÉR felületen, a Képgalériába a tematikákhoz kapcsolódó fotókat töltünk fel, ahogy haladnak előre a foglalkozások. Ugyanitt bemutatjuk az elkészült látványos, egyedi demonstrációs eszközöket. A Dokumentumtárba a módszertani anyagok és foglalkoztató anyagok elektronikus (pdf) változatát töltjük fel.

 

Az uniós támogatás nem csupán a programokhoz szükséges alapanyagok beszerzését és a módszertani anyagok, szemléltető eszközök elkészítését biztosítja. Segíti a gyermekek és diákok múzeumba jutását és ottani tartózkodását. A megvalósítás után legalább további 5 éves időszakig fenntartjuk az együttműködést a partnerintézményekkel.

 

További információ:

Dr. Cservenyák László

múzeumigazgató

Szatmári Múzeum

4700 Mátészalka, Kossuth utca 5.

06-44-502-646

szatmuz@keletnet.hu

http://www.szatmarimuzeum.hu/

 

Letölthető anyagok:

anyag1

anyag2

anyag3

anyag4

anyag5

anyag6

anyag7

anyag8

anyag9

anyag10

anyag11

anyag12

anyag13

anyag14

anyag15

anyag16

anyag17

anyag18

anyag19

Nincs Hozzászólás

Szólj hozzá te is!

Hozzászólni csak regisztrált felhasználók tudnak! Talán nem vagy regisztráva, vagy csak nem jeletkeztél be? Kattints a regisztrávió vagy a bejelentkezés gombra.